Hanoi Piepeloi
Door: Arjan
Blijf op de hoogte en volg Arjan & Susan
08 Oktober 2005 | Vietnam, Hanoi
Nu moet ik toegeven dat ik ook nog nooit zoiets als de avondspits in Hanoi op vrijdagavond gezien heb. Niet normaal! Zoveel Vietnamezen! Allemaal op de brommer of de fiets en een kilometertje of twintig, dertig per uur in een grote vloeiende stroom door de straten en over de stoep. Zebrapaden, stoplichten, overstekende mensen en vooral elkaar volledig negeren. En dat gaat maar door, er is geen ontsnappen aan en dat gaat allemaal goed!
Wat ook een beetje tegen zat is dat er niemand een woord engels spreekt en dat we maar een heel summier kaartje van de stad hadden. Daarbij komt dat de Vietnamezen je uit beleefdheid altijd ergens naartoe sturen, ook al hebben ze geen idee waar je het over hebt! En dat herinnerden we ons uiteraard later pas op een rustig moment in onze hotelkamer.
Hier kwamen we er ook pas achter dat we keihard de stad uitgestuurd zijn in plaats van naar het toeristische en heilige centrum. Waar wel iedereen engels spreekt en de hotels weet te vinden, Eureka!
Het was in deze hectische omgeving wel erg moeilijk om Susan tussen haar tranen door te laten geloven dat uiteindelijk alles goed zou komen. Maar dapper als ze is (ze zit heel de tijd al naast me hoor!) haar tranen verbijtend is ze me blijven volgen en hoera! hebben we een lekker (het aller-allereerste!) hotelletje gevonden. Iets te ver buiten het centrum naar m'n zin maar gezien de omstandigheden, erg prima!
SUSAN
Stel je voor: Je bent een meisje met blonde krullen en komt uit het goed doorvoedde westen. Je bent naief genoeg om te denken dat je de wereld over zou kunnen fietsen. Dan opeens fiets je van een vliegveld in Vietnam naar de hoofdstad Hanoi. Onderweg ruikt het of ze Hanoi aan het afbranden zijn, want ze steken hier en daar de berm in brand om de enorme afvalbergen die daar liggen te doen verdwijnen. Je ziet brommertjes met dode, onthoofdde varkens achterop. De levenloze beestjes slepen met hun pootjes over het asfalt. Het verkeer raast langs je en iedereen blijft stug zijn claxon ingedrukt houden, daarbij roepen ze naar je en lachen ze je uit om je veel te rode hoofd en veel te witte blote benen. Opeens mag je de grote weg naar Hanoi niet meer volgen, omdat je op de fiets bent. Je komt in een dorpje terecht waar het zo armmoedig en zo vies is. Het enige bekende is je lieve vriend die zijn hoofd koel houdt. Je begint je langzaam af te vragen waarom je hier in vredesnaam aan begonnen bent. De tranen steken in je keel. En het wordt allemaal erger, nog veel erger!
Dat meisje ben ik! Ik was behoorlijk in paniek. Zonder Arjan was ik echt doorgedraaid denk ik. Ik moet er wel bij zeggen dat we maar vier uur geslapen hadden, ik een vervelende vlucht had gehad en alleen een klein stukje vis gegeten had.
Het verkeer in Hanoi is gekkenwerk, maar zolang ik bleef fietsen was het goed. Ik was vooral bang dat er geen eten of hotel zou zijn. En dat als ik iets zou eten, ik er dood aan zou gaan, of erger nog, ik er heel ziek van zou worden! Ik was aan het hyperventileren en zat kinderliedjes te zingen om mijn ademhaling te controleren.
Arjan was geweldig. Hij liet mij met rust en vertelde dat alles goed zou komen, al wist hij nog niet hoe. Stak gewoon zijn arm uit en iedereen in die enorme stroom stopte gewoon!! Ik kon er zo achteraan fietsen.
Zodra we een hotel gezien hadden, zakte de paniek al weg. Ik zou 1000 euro voor een kamer betaald hebben. In werkelijkheid betalen we 7,50 euro voor deze luxe kamer! Het vriendelijke hotel-jongetje heeft heerlijk eten voor ons gehaald. We zijn de rest van de avond binnen gebleven, ik had voorlopig wel genoeg indrukken opgedaan!
Trouwen in Hanoi...? Van-zijn-lang-zal-ze-leven-niet!
Als het aan mij ligt gaan gewoon lekker toeristje spelen, in toeristische eettentjes tosti's eten, met de trein naar Sapa en dan snel naar het meer ontwikkelde zuiden van Vietnam om daar te gaan fietsen.
Ondanks al deze verhalen, hebben we het inmiddels enorm naar onze zin.
Tot zover de avonturen van Arjan en Susan op de fiets in Vietnam.
Wordt vervolgd!
08 Oktober 2005 - 13:31
Rachel:
Geweldig die verhalen, jullie schrijven leuk zeg. Ik ben zo ontzettend jaloers op jullie, wat zou ik daar nu graag zijn samen met Werner ( alleen vind ik ook wat te gortig ). Maar goed ik snap je wel hoor! Susan. Het zijn ook zoveel indrukken ineens die gewoon niet allemaal tegelijk verwerkt kunnen worden in je hersenpan en dan komen de tranen. Gelukkig bleef Arjan koel en kon hij daardoor jou weer goed opvangen. Maar goed geloof mij, straks een stukje verder in de reis kun je hier erg om lachen en geniet je van alles wat je ziet en tegen komt. Een hele boel indrukken ga je ook thuis pas een plaatsje geven wanneer je je foto's weer bekijkt. Wel veel foto's maken hoor! Fiets ze en tot mails. -
08 Oktober 2005 - 14:44
Martien En Ingrid:
Hoi Susan en Arjan,
Ik kan me voorstellen dat de indrukken die je opdoet soms iets te heftig zijn, maar als ik jullie verhaal lees, moet ik toch wel lachen. Heb je het liedje gezongen van het vogeltje ? Komt allemaal goed toch ?
Heel veel plezier nog en geniet ze,
Martien, Ingrid en eenhoop kinderen -
08 Oktober 2005 - 18:12
Pap:
Wauw wat een belevenissen lezen we. Als koele vader moet ik nu zeggen Je wilt iets anders nou dan heb je ook iets anders. Maar dit is toch echt wel anders en heftig. Als warme vader zeg ik kijk verdomd goed uit en Arjan klasse joh hou der goed in de gaten. Verder geloof ik dat deze indrukken en ervaringen jullie goed zal doen bij wat je nog tegen komt. Trouwen kan overal maar in Hanoi is het toch iets spannends hoor dus niet te snel overboord gooien zou ik zeggen. Fijn is het te lezen dat het hotelletje jullie weer op de been brengt. Ook als toerist kan je goed genieten dus maak er wat van. Ik ben nu al benieuwd naar jullie foto's verhalen etc. Het is kicken als je rustig in je stoel de verhalen van twee avonturiers leest en weet dat zijn nou die van ons. Geniet lekker verder, maak nog veel spannends mee, pas op jullie zelf en blijf gezond.
Liefs Pap. -
08 Oktober 2005 - 20:29
Mam:
Ik maakte mij al wat zorgen over aankomst in Hanoi.
Ik zag al hele taferelen voor mij op het vliegveld van Arjan die Susan, fietsen en tassen moest beschermen tegen allerlei opdringerige vietnamezen midden tussen de kippen de varkens enz. En dat Hanoi druk zou zijn oke..maar zo druk. en dan dat varken jakkie..
Maar dan blijkt Arjan toch een prins op een ijzeren ros klasse..
Ik ben dan ook blij dat jullie weer een beetje bijkomen in een lekker hotel. Het is wel een hele ervaring waar jullie later nog veel aan terug zullen denken. Rustig aan neem de tijd om te wennen denk ik.
Liefs -
08 Oktober 2005 - 20:37
Mam:
Ik heb het verhaal nog eens doorgelezen maareh susan ..IK zou zover niet eens zijn gekomen. Na het varken zou ik gillend zijn gestopt.. Dus
dapper zoals Arjan al schrijft.@