Op de fiets - Reisverslag uit Uông Bí, Vietnam van Arjan & Susan Heijden - WaarBenJij.nu Op de fiets - Reisverslag uit Uông Bí, Vietnam van Arjan & Susan Heijden - WaarBenJij.nu

Op de fiets

Door: Susan & Arjan

Blijf op de hoogte en volg Arjan & Susan

16 Oktober 2005 | Vietnam, Uông Bí

Joepie! We zitten op de fiets. Heerlijk bevrijdend om eindelijk Ha Noi weer even uit te zijn. Wij dachten te kunnen ontsnappen aan de herrie en smerigheid. Helaas, al snel bleek dat dit overal het geval is. Al fietsen we tussen de rijstvelden, we worden in gehaald door grote toeterende vrachtwagens die enorme wolken uitlaatgas en stof in onze neus blazen.
Zaterdag hebben we toch een dappere 81 km (Lees: een-en-tach-tig-ki-lo-me-ter! Die ene kilometer telt mee hoor!) Dit zo goed als ongetraind en minimaal 10kg overgewicht de man!
Tussen de middag hebben we heerlijk Pho gegeten. We kregen er ook een soort larven bij en nog iets waar we niet eens naar durfden te kijken. En rijst. Er zaten wat oranje dingetjes in de rijst. Wij dachten dapper: "oh, dat zijn wat kruiden." Maar even later haalde het vrouwtje het uit onze bak en smeet het met een grote boog richting straat, tegen iemand zijn brommer aan, het hoorde er dus duidelijk niet in! Het is hier overigens gebruikelijk om alles op straat te smijten. Wanneer er iets op je bord ligt in een restaurant wat je niet lekker vindt, smijt je het gewoon op de grond!
Vietnam heeft duidelijk twee kanten. Aan de ene kant de toeristische plaatsen als Ha Noi en Sa Pa, met de Lonely Planet Hotels. Mensen spreken hier wel wat engels en er is genoeg te koop om je als toerist staande te houden. Maar aan de andere kant alle andere plaatsjes en steden waar het gewoon nog Vietnam is. Met Vietnamezen die geen woord engels spreken. Waar je alleen, voor ons, hele ongebruikelijke dingen kunt eten. Waar ze je keihard uitlachen vanwege je blote benen en blonde of rode haar. Maar waar ze je wel heel hartelijk groeten en uitnodigen bij hen thuis.
Wanneer je dus zoals wij van de Lonely Planet Route afwijkt, kan je je niet meer verstaanbaar maken. Denk aan eten bestellen of de weg vragen, redelijk belangrijk op fietsvakantie!
Hoewel dit ons de tweede dag fietsen al beter af ging. We moesten er waarschijnlijk ook even inkomen. Toch weer 50km op onze zere billen gezeten en we hebben ons aardig weten te redden. We werden onderweg begroet alsof we de Paus zijn. Mensen lieten soms letterlijk alles uit hun handen vallen om naar ons te zwaaien, roepen en zoenen toe te blazen! Geweldig! Zo is fietsen met een vermoeid lijf zelfs leuk!
We hebben toch weer een hotel gevonden. Al heeft het meer weg van een bordeel, met een glazen voordeur in de kamer, een pornofilm in de dvd-speler en een enorme spiegel op bedhoogte!
Gelukkig hebben we een lakenzak bij ons!
Dit was het weer voor vandaag, we gaan nu naar huis. Lekker naar bed, nog even een dvd-tje kijken ofzo...

• 16 Oktober 2005 - 19:34

Ikke:

Tof zeg die foto's. Wel afwisselend hoor. Dan weer mooie uitzichten dan een origineel toilet en zo zit je in de drukte of zie je hoe klein de vrouwtjes zijn. Bovenal zie ik luitjes die iets unieks mee maken en genieten ondanks de inspanning. Houden zo zou ik zeggen. Doei

• 16 Oktober 2005 - 19:46

Mam En Pap:

Dag kids in het verre. Mooi de foto's en jullie fietsverhaal. Vriendelijke lui die vietnamezen. Als het echt zo is als op de foto sta je niet in files maar de garantie thuis te komen heb je evenmin. Kan me nu voorstellen dat je even ontregeld bent als je daar aankomt. Knap hoor de afstanden fietsen. Arjan je gedraag je wel he! Al die vreemde susans achterop de bromfietsen en susan tussen de koeien. Pap
    Hay there, ik ben blij te zien dat er ook riksjas zijn. Nu kunnen we met oma rustig de drukte in. Gaaf al die indrukken en mooie foto's. Ik vind de foto van susan met die koeien heel vreemd, alsof het een trucage is. En dan ineens Arjan tussen de tulpen jullie zijn gewoon op de floriade..Ik ben benieuwd naar de volgende foto's uit de efteling.
    Bye bye lievers @ mam

• 16 Oktober 2005 - 20:48

Jeroen En Mija:

Hallo hier weer een berichtje uit het warme canaria.Vandaag was het weer 30 graden.Hoe is het weer bij jullie?Gaat het nog met het fietsen?Onze kuiten doen al wat minder zeer van de trappen en steile wegen maar nu zijn we een beetje verbrand maar dat komt ook wel weer goed.Veel succes morgen met het fietsen en de rest.xxx Jeroen en Mija

• 17 Oktober 2005 - 12:34

Martini:

hahahahahaha ik lig heel de tijd in een deuk tijdens dat verhaal, lekker onderkoeld

• 17 Oktober 2005 - 14:02

Susan & Arjan:

Ja, lachen met ons!
    Klein he, die Vietnamvrouwtjes! En even voor de duidelijkheid: we fietsten die koeien ECHT tegen het lijf!
    Vandaag de laatste 40km afgelegd naar Ha Long Bay. Ja, het is ons gelukt! Ook hier is het ruim 30 graden! Verbrand zijn we niet, dit hebben we te danken aan de sluier bewolking die hier meestal hangt. Het was weer erg leuk vandaag! We beginnen er echt in te komen. Van onze kuiten hebben we gelukkig niet veel last, anders zijn er genoeg mogelijkheden voor massages. Zelfs met "special treatment" als we zouden willen!
    Vanavond hebben we een heerlijk luxe hotel, met zwembad. Wel duur! $130,- maar door "special offer for you" betalen we slechts: $55,-

Fietsen we in Vietnam, horen we opeens: " He Arjan, stop even!" Het was Peter, onze goede vriend meneer de Leeuw, hij was ook opweg naar Ha Long Bay met zijn familie. Hij wist ons te vertellen alles voor ons trouwen geregeld is, 25-10-2005 om 10.00 uur! 05.00 uur voor jullie. Dat wordt een vroege borrel, jongens!

• 18 Oktober 2005 - 10:54

Mam:

Tjonge tjonge en wij dachten dat 9.30 uur al vroeg was maar die borrel lukt wel hoor.

• 18 Oktober 2005 - 14:23

Willy Van Kapel:

Hallo Arjan en Susan. Het is een prachtig verhaal, we hebben er smakelijk om gelachen, vooral om het hotel,wat een geweldig avontuur beleven jullie toch. We kijken uit naar jullie volgende verslag. Ziujn jullie nog niet aan de diaree geraakt? Nog heel veel liefs en groetjes van oom Hes en tante Willy en veel fiets plezier! doei

• 18 Oktober 2005 - 20:04

Eefje:

hallo,
    Ik was weer even op jullie site.Leuk al die foto's erbij. Hier is alles prima. Het word al echt lekker koud voor jullie ws moeilijk voor te stellen. Maar geniet er ook nog maar lekker van want die kou ben je ook zo zat. Ik zal proberen de borrel te nuttigen op jullie trouwtijd maar ik kan niet beloven!!! Ik maak er maar een middagborrel van geloof ik. Veel plezier daar. Liefs Eefje

• 19 Oktober 2005 - 10:55

Jeroen En Mija:

He broertje en aanstaande schoonzus.Dat wordt wel een lange dag om te feesten.Ik denk niet dat wij dat volhouden.Maar wij wensen jullie alle geluk en liefde toe op die dag en heel veel plezier.Groetjes uit het zonnige canaria.

xxx Jeroen en Mija

• 22 Oktober 2005 - 10:36

Mark Ans & The Kids:

Niks dvd-tje gaan slapen Handen boven de dekens Je bent nog niet getrouwd
    XXX

• 23 Oktober 2005 - 13:26

Andre En Crista:

hoi snelle fietsers ,nou hier zit het er weer op voor jullie broeder,zwager en schoonzus we hebben gister afscheid genomen en de laatste baco en martini uit/ingeschonken dus die zijn weer onderweg naar het ietwat frisse nederland. Wij wensen jullie een hele fijne dag toe en gewoon ja roepen als de ambtenaar wat vraagt en je daarna aankijkt dan komt het allemaal goed hahahahha. groetjes andre en crista vanaf een zonnig canaria

• 23 Oktober 2005 - 15:15

Susan & Arjan:

Andre bedankt, Andre bedankt, Andre, Andre, Andre bedankt! Voor de goede zorg voor ons Jeroen en ons Mija! En voor de goede raad! Groeten, ook aan Crista vanuit een smoggie Ha Noi.